BiologDATA Kft.

Tevékenységeink:

I. termelői piac szervezés

Elhivatottak vagyunk környezetünk helyi értékek alapján történő védelme és fejlesztése területén, ezért melléktevékenységként termelői piacok szervezésével is foglalkozunk. Egy termelői piac számos pozitív hatással jár. Ilyenek lehetnek:

- bevételt jelent azoknak a magyar családoknak, akik helyi értékek létrehozásával foglalkoznak, megerősíti őket tevékenységükben és továbbfejlesztő hatással is lehet rájuk;

- a piac iránt érdeklődő vásárlók számára lehetőség olyan termékekhez hozzájutni, amit máshol nem vagy csak ritkán lehet beszerezni. Már pedig egy-egy termelői piacon vásárolt termék elfogyasztása vagy feldolgozása külön élmény lehet, de közösségszervező erővel is bírhat;

- a piac lehetőség azok számára is, akik a piac szervezését támogatják helyszín vagy egyéb szükséges feltételek biztosításával. Egy önkormányzat kifejezheti elkötelezettségét, egy cukrászda, kávézó vagy étterem pedig pozitív üzenetet juttathat el magáról a környezetének.

Tapasztalatunk van egy termelői piac megszervezésében hatósági és jogszabályi szempontból, illetve széleskörű termelői ismeretségünk van, ami alapján komplett kínálatot tudunk felmutatni.

II. víztisztítás

- szennyvíztisztító telepek technológiai felmérése biológiai szempontból, és az ehhez tartozó számítógépes adatfeldolgozás ; (egy biológiai szennyvíztisztító telep eleveniszapját alkotó életközösség mindig egy egyensúlyi helyzetre törekszik. Több egyensúlyi helyzet létezik, jellemzően a makrokörnyezetének reflexiójaként. A mi munkánk a költség és tisztítás szempontjából optimális egyensúlyi helyzetbe hozása a technológiának.)

- vegyszer adagoló szivattyúk telepítése, üzembe helyezése, karbantartása, átszerelése, leszerelése; (a vegyszerek az eleveniszapot alkotó életközösség makrokörnyezetének részei egy tisztítási technológiában. Annak minden időjárási körülménynek és munkavédelmi előírásnak megfelelő üzembe helyezése a mi feladatunk.)

- mikroszkópos biológiai vizsgálatok elvégzése és az ehhez tartozó helyszíni mintavételezés, mintakezelés, tárolás, szakértés; (egy eleveniszapot alkotó életközösség fejlődésének és nyomon követésének legjobb módja az azt alkotó indikátor organizmusok és baktériumok előfordulásának és gyakoriságának elemzése)

- baktériumtenyészetek létrehozása, baktériumspórakészítmények előállítása; (a szennyvíztisztítás egymást követő biokémiai folyamatok összessége. Egy-egy lépcső azonban nem feltétlenül kedvez a következő lépcsőben tevékenykedő baktériumok számára. A mi feladatunk, hogy az adott szinten az ott működő baktériumok a maximumot tudják kihozni magukból és ilyen módon kontrolláljuk a biokémiai folyamatok egész láncát.)

Saját fejlesztés

A baktériumok mindenhol ott vannak és fontos szerepet játszanak. Egy-egy fajta jelenléte azonban nem egyértelmű. A helyszínre kell kerüljön egy-egy egyed, majd pedig a szaporodásához szükséges feltételek mellett a mindenhol jelenlévő versenyhelyzetben sem szabad alulmaradnia, ami a tápanyagokért, az energiáért folyik.

A berhidai vizsgálólaboratóriumunkban általunk kifejlesztett LACTATIC baktériumspóra koncentrátum lehetőséget ad arra, hogy tejsav baktériumokat juttasson a szakember olyan környezetbe, ahol azok jelenléte nem egyértelmű. A termékben lévő spórák egészen szélsőséges körülményeknek is ellenállnak, ugyanakkor a számukra kedvező feltételek létrejötte esetén „aktivizálódnak”. Így akkor és ott fejtik ki hatásukat, amikor arra leginkább alkalmasak.

A LACTATIC baktériumspóra koncentrátum elsősorban az eleveniszapos szennyvíztisztításban kaphat szerepet, ahol a baktériumok távolítják el az oldott szennyeződéseket a vízből. Annak módja és a képződő iszap mennyisége és minősége pedig alapvető hatással van a tisztítás fajlagos költségeire.